Historia

Hur det hela började…

Bröderna Niclas och Joakim Bäckström köpte sin första anläggningsmaskin 1998, bara 23 och 19 år gamla.

En TakeJob-bandgrävare på 1,5 ton. Målet var att utmana marknaden som maskinetreprenörer. Bredd och specialistkunnande var viktiga konkurrensmedel. Man jobbade ofta med mindre maskiner som klarade komplicerade arbeten i trånga utrymmen.

Intervjun är från 2001 och maskinen på bilden är en TakeJob TCR50 banddumper med runtomsvängande flak, som då var en av tre på marknaden

Bäckströms Compani AB

I början spakade och servade Joakim och Niclas själva grävare och dumprar, men allt efter som verksamheten expanderade så rekryterade man förare, maskinister och servicetekniker. Rätt snabbt var det över 15 anställda och omsättningen steg kratigt för varje år.

Bröderna såg att marknaden fanns för utveckling och anläggningsföretaget PA Entreprenad förvärvades 2002. Därmed hade Bäckströms Compani nu även en anläggningsavdelning med Patrik Abelt i spetsen.

Helhetslösningen

2004 förvärvades ett transportföretag och det var den sista pusselbiten i att ha alla delar under samma tak. Nu var Bäckströms ett anläggningsföretag med en egen maskin och lastbilsförmedling!

Bäckström Stockholm och Bäckström Anläggning

För att bättre kunna utveckla båda marknaderna togs det taktiska beslutet att sära på verksamheterna 2007 där anläggningsavdelningen helt enkelt blev företaget Bäckström Anläggning AB och maskin & transport blev Bäckström Stockholm AB. 

Sedan dess har båda bolagen kraftigt expanderat och är nu stora självständiga aktörer inom deras respektive marknadssegment. Symbolen ”skopan” har vart med från början och är en stor del av Bäckströms varumärke. Hur den används och i vilken omfattning har alltid varierat men igenkänningsfaktorn runt om i landet och framförallt i Stockholm med omnejd är stor.

Stockholm